Grøn falafel med salat og avokadohummus
Grøn falafel er nydeleg vegetarmat som har krønsj på utsida og mjuk og irrgrøn innside. Det er spinat som gir den flotte fargen, utan å overdøve den gode falafelsmaken. Perfekt kombo då!
For å få best resultat gjeld det å starte 12 timar i førevegen. Falafel blir nemleg best, og smuldrar minst, om du lagar den med bløytlagde kikerter i staden for dei ferdigkokte på boks. Kikerter på boks har blitt kokt først, så det er ikkje det same som ukokte og bløytlagde kikerter.
Å bløytlegge kikerter er eigentleg den enklaste oppgåva av dei alle. Tørka kikerter finn du på større matbutikkar og i innvandrarbutikkar. Du måler enkelt opp kor mykje du skal ha, legg det i ei stor skål og dekker med vatn. Så er det berre å la skåla stå på benken over natta. Pass på at du har ei stor nok skål og vatn 2-3 cm over kikertene, for dei vil doble seg i storleik.
I oppskrifta har eg brukt kikertmjøl som også er å finne på større matbutikkar, i innvandrarbutikkar eller på helsekost. Med dette mjølet blir deiga naturleg glutenfri, og det er ofte kikertmjøl som blir brukt i originale oppskrifter. Har du ikkje dette mjølet og ikkje treng å tenke glutenfritt er det ingenting i vegen for å bruke vanleg kveitemjøl i staden.
Likar du falafel? Då har du kanskje sjekka ut dei andre falafeloppskriftene her på bloggen?
Oppskrift på Grøn falafel med salat og avokadohummus
Grøn falafel
- 200 g tørre kikerter (ca 450 g bløytlagde)
- 1 løk
- 3 fedd kvitløk
- 3 dl spinat
- 2 ss kikertmjøl
- 1 ts salt
- 1/2 ts pepar
- 2 ts spisskummen
- 1/2 ts kardemomme
- 1 ts koriander
- Nøytral olje til steiking
Tilbehør
- Avokado-hummus
- Grøn salat
- Sylta rødløk
- Valnøtter
- Granateple
- Svarte sesamfrø
Bløytlegg kikerter over natta, i ein bolle som har rikeleg med vatn og plass til at kikertene kan doble seg i storleik. (Du kan bruke kikerter på boks også, men då er det større sjanse for at falafelane vil smuldre.)
Hell av bløytleggingsvatnet og skyl kikertene godt.
Skrell og del løk og kvitløk i grove bitar. Ha dei i foodprosessoren og køyr til dei er finhakka. Ha i spinat, kikerter, kikertmjøl og alt krydderet. Puls saman til alt er smuldra som grove sandkorn. Set i kjøleskap i 30-45 min.
Varm opp ca 1 cm olje i ei steikepanne eller gryte. Form ei kule av 1 ss masse og trykk litt flat. Prøvesteik ein i oljen for å sjå at det er passe varmt. Det skal ta 1-2 min å steike på kvar side av falafelen. Får den ikkje farge må du skru opp temperaturen litt, eller skru ned temperaturen litt om den blir fort brend.
Steik falafelane i oljen og legg over på ein tallerken som er dekka med tørkerull.
Server grøne falaflar med tilbehøret som over, eller oppbevar i tett boks i kjøleskapet i 3-4 dagar.
Skrive av Anita
Eg som står bak denne matbloggen heiter Anita, og likar best å stå på kjøkkenet eller på ein fjelltopp her på Sunnmøre. Kjøp gjerne kokeboka mi som kom ut i 2018.