![falafel med tahinidressing](https://kvardagsmat.no/wp-content/uploads/2018/09/20180914-DSC05201-1000x620.jpg)
Falafel med tahinidressing
Falafel med tahinidressing er nydeleg vegetarmat som har krønsj på utsida og mjuk og smakfull innside. For å få best resultat krevst det at du startar minst 12 timar i førevegen. Falafel blir nemleg best, og smuldrar minst, om du lagar den med bløytlagde kikerter i staden for dei ferdigkokte på boks. Følg med under her, så får du oppskrifta.
![falafel med tahinidressing](https://kvardagsmat.no/wp-content/uploads/2018/09/20180914-_DSC5632.jpg)
Falafel med tahinidressing
Kikerter på boks har blitt kokt først, så det er ikkje det same som ukokte og bløytlagde kikerter. Å bløytlegge kikerter er eigentleg den enklaste oppgåva av dei alle. Tørka kikerter finn du på større matbutikkar og i innvandrarbutikkar. Du måler enkelt opp kor mykje du skal ha, legg det i ei stor skål og dekker med vatn. Så er det berre å la skåla stå på benken til du treng dei. Om bløytlegginga varer i 12 eller 48 timer er ikkje så farleg, men det må til.
![falafel med tahinidresing](https://kvardagsmat.no/wp-content/uploads/2018/09/20180914-_DSC5639-2.jpg)
I oppskrifta har eg brukt kikertmjøl som også er å finne på større matbutikkar, i innvandrarbutikkar eller på helsekost. Med dette mjølet blir deiga naturleg glutenfri, og det er ofte kikertmjøl som blir brukt i originale oppskrifter. Har du ikkje dette mjølet og ikkje treng å tenke glutenfritt er det ingenting i vegen for å bruke vanleg kveitemjøl i staden. Det brukast på akkurat same måten.
![falafel med tahinidressing](https://kvardagsmat.no/wp-content/uploads/2018/09/20180914-_DSC5639.jpg)
Håper du fekk lyst å prøve falafel, og så får du mer eit tips heilt på tampen. Leit fram Sriracha-flaska frå kjøleskapet og set på bordet. Hot chilisaus dryppa på toppen smakar nemleg også veldig godt! Velbekomme!
Oppskrift på Falafel med tahinidressing
Falafel
- 250 g tørka kikerter
- 1 potte frisk koriander
- 3-4 sjalottløk
- 2 fedd kvitløk
- 1 ts spisskummen
- 1/2 ts koriander
- 1,5 ts salt
- 1/2 ts bakepulver
- 4 ts kikertmjøl (eller kveitemjøl)
- 5 ss vatn
Steikeolje
- 2-3 dl solsikkeolje
Tahinidressing
- 1 dl tahini
- 1 dl lunka vatn
- 1 ss sitronsaft
- 1/4 ts salt
Salat
- Hjertesalat
- Rødløk
- Raud paprika
- Vårløk
Ha kikertene i ein bolle og dekk med rikeleg vatn. La stå bløytlagt i 12 timar eller meir, opp til to dagar går fint.
Hell av vatnet og la kikertene renne godt av seg. Ha kikertene i ei matmølle saman med resten av falafelingrediensane. Køyr saman til det blir ei jamn masse, stopp maskina og skrap ned langs kanten inn i mellom for å få med alt.
Lag kuler av omlag ei stor spiseskei masse og set på eit brett. Set brettet i kjøleskap i 20-30 minutt, medan du gjer klar resten.
Lag tahinidressing ved å køyre alle ingrediensane saman i ei matmølle til ei glatt masse.
Del opp salatingrediensane.
Varm opp oljen på medium-høg temperatur i ei vid gryte. Sjekk at oljen er varm nok ved å stikke baksida på ei tresleiv ned i. Dersom det boblar godt rundt sleiva er det varmt nok til å steike i. Ha i 5-6 falaflar i gongen og bruk to gaflar for å snu dei undervegs. Dei er ferdige når dei er gylne og crispi på utsida. Løft ut av oljen og legg over på eit tørkepapir/kjøkkenpapir for å få renne av seg.
Server salat med falafel og tahinidressing på toppen.
Skrive av Anita
Eg som står bak denne matbloggen heiter Anita, og likar best å stå på kjøkkenet eller på ein fjelltopp her på Sunnmøre. Kjøp gjerne kokeboka mi som kom ut i 2018.