Grove rundstykker

Grove rundstykker er alltid populært å få servert til frukost eller å få ha med i matpakken. Ekstra godt er det å kunne dekkje kjøkkenbordet med godt pålegg og servere nysteikte rundstykker til kveldsmat. Kanskje med ein kopp kakao om mor verkeleg går inn for å skape godstemninga. Grove rundstykker utan korn og frø i går ned på høgkant hjå mine to håpefulle, men det gjeld vel kanskje ikkje berre mine to små. Bak rundstykker du også då vel!

grove rundstykker    grove rundstykker
For å få best mogleg brødbakst er det tida som er avgjerande. Men det betyr ikkje at du treng å stå å sjå på at rundstykka hever, den jobben gjer dei sjølve. Så lenge du hugsar å setje deiga ca 3 timar før du skal servere er det meste gjort. Dermed er denne deiga perfekt å elte saman medan du ventar på at middagen skal koke heilt ferdig, eller samstundes som du ryddar av bordet. Så er det berre å dekje til bakebollen og la den stå i fred på kjøkkenbenken medan ettermiddagsaktivitetane blir unnagjort og gle seg til god kveldsmat.

nydelige rundstykkerKanskje har du lyst å doble deiga når du først er i gong? Uansett kor mange rundstykke du får ekstra er desse supre å leggje i frysaren. La dei tine på benken og så få 2-3 minutt i steikeomnen før servering, eller set dei direkte inn i steikeomnen på frosen tilstand. Då treng dei 10-15 minutt på 180 grader varmluft før dei kan nytast. Har vi dårleg tid eller er ekstra utålmodige let eg dei stå i omnen i 5 minutt før eg tek dei ut og deler dei i to. Då er dei som regel akkurat tinte nok til at kniven går gjennom. Og så får dei 1 minutt til i omnen før dei går ned på høgkant.

Oppskrift på Grove rundstykker

16 stk porsjonar / Tid: 2-3 t

 • 6 dl H-mjølk
 • 1 pk tørrgjær
 • 1 ts salt
 • 1/2 dl olje
 • 2 dl grov sammalt kveite
 • 2 dl fin sammalt rug
 • 3 dl havregryn
 • 8 dl kveitemjøl + litt ekstra til baking
 1. Varm opp mjølka til den er fingervarm og ha den i bakebollen.

 2. Ha i resten av ingrediensane og elt på middels fart i 5-10 min til du har ei jamn deig.

 3. Dekk til bakebollen, gjerne ved å leggje ein tallerken over, og la heve til dobbel storleik. Dette tek 1-2 timar.

 4. Del deiga i 16 like store emner og trill rundstykker som du set på eit bakepapirkledd steikebrett.

 5. La etterheve under eit klede i 30 min.

 6. Pensle rundstykka med vatn og strø over litt grovmjøl som pynt.

 7. Steik rundstykka midt i omnen på 220 grader over- og undervarme i 10-15 min. Rundstykka er ferdige når dei er gylne under.

 8. Avkjøl rundstykka på rist og nyt med godt pålegg. Dei du får til overs kan gjerne frysast.

[print-me target=".oppskrift"]

Skrive av Anita

Eg som står bak denne matbloggen heiter Anita, og likar best å stå på kjøkkenet eller på ein fjelltopp her på Sunnmøre. Likar du det du ser på bloggen her? Bestill mi første kokebok her!