Eltefritt rugbrød med chiafrø
Eltefritt rugbrød med chiafrø er ein ny variant av den geniale eltefrie metoden å bake brød på. Med minimal arbeidsinnsats blir du løna med nydeleg brød med sprø og god skorpe.
I denne brødoppskrifta som eg har laga er det både deilig smak av rug og i tillegg alt det gode frå chiafrøa. Frøa er supre å ha i til born og vaksne som ikkje likar store frø, for desse finn du knapt igjen i brødskiva.
Til 1 eltefritt rugbrød med chiafrø (22-24 cm gryte) treng du:
- 175 g grov sammalt rug
- 425 g kveitemjøl (hvetemel)
- 6 dl lunka vatn
- 2 ss chiafrø
- 1 ts salt
- 1 ts tørrgjær
- 1 ss flytande honning
Slik gjer du:
- Set bakebollen på vekta og mål opp alt det tørre. Hell i vatnet og rør raskt saman, set på lokk og la heve i 12-18 t, gjerne på kjøkkenbenken over natta.
- Etter den lange hevetida brettar du deiga nokre gongar over seg sjølv ved hjelp av ein slikkepott og set på lokket igjen.
- Set gryta du skal bruke med lokk inn i omnen og skru på 250 grader over- og undervarme.
- Etter omlag 60 min heller/skrapar du deiga over i gryta, har på lokket og set det inn i omnen. Strø gjerne litt mjøl i botnen av gryta og på toppen av brødet.
- Steik i 30 min på 250 grader.
- Ta av lokket og skru ned til 230 grader. Steik i 20 min til.
- Avkjøl brødet på rist.
- Etter at brødet er heilt avkjølt oppbevarar du det best innepakka i eit reint kjøkkenhåndkle.
Skrive av Anita
Eg som står bak denne matbloggen heiter Anita, og likar best å stå på kjøkkenet eller på ein fjelltopp her på Sunnmøre. Kjøp gjerne kokeboka mi som kom ut i 2018.