Bakt ostekake
Bakt ostekake er nydeleg! Søt og crunchy botn med syrleg og deilig ostefyll. Den liknar litt på Key Lime Pie, og eg har difor falle for freistinga med å bytte ut det tradisjonelle sitronskallet med limeskal. Kaka får dermed eit hint av lime, i motsetning til Key Lime Pie som kan vere litt for syrleg for dei som ikkje er like galne etter lime som meg. Bakt ostekake deriomot brukar å vere suksess blant dei fleste, og du kan sjølvsagt bruke sitron i staden for lime!
Til ei kake på 22-24 cm treng du:
Botn:
- 100 g smør
- 300 g søt havrekjeks (Digestive)
- 1 ts kanel
Ostefyll:
- 700 g kremost naturell
- 3 dl seterrømme
- 3 egg
- 1 vaniljestang
- 200 g sukker
- skal av 1 lime (eller sitron)
Bringebærsaus:
- 200 g bringebær
- 100 g sukker
- 1/2 lime
Slik gjer du:
Botnen:
- Set omnen på 165 grader over- og undervarme, set ei langpanne midt i omnen.
- Kle ei rund form med bakepapir i botnen. Kle forma så med aluminiumsfolie rundt på utsida, slik at den blir tett for vatn.
- Smelt smøret.
- Kjør kjeks og kanel fint i ein foodprosessor med s-knivar.
- Bland smør og kjekssmular og trykk det godt uttover og opp etter kantane i forma. Bruk eit kjøkkenglass så går det lettare.
- Set forma i kjøleskap og kok opp 2-3 liter vatn (skal fyllast i langpanna) medan du lagar fyllet.
Ostefyll:
- Visp kremosten i ei kjøkkenmaskin til den er heilt utan klumpar.
- Ha i rømmen og visp saman.
- Ha så i egga, eitt og eitt i gongen, og visp vidare.
- Del vaniljestanga i to og skrap ut frøa. Ha vaniljefrø og sukkeret i medan vispen går til alt er godt blanda.
- Vask limen godt og bruk eit zesterjarn for å rive av skalet (berre det grøne), og bland i.
- Hell fyllet over i kakeforma og set forma i langpanna.
- Fyll på med vatnet du har kokt opp, slik at det står så høgt som råd rundt kakeforma. (Hindrar at kaka sprekk opp, og den blir jamnare steikt).
- Steik i ca 1 time, til den framleis dissar i midten. La kaka avkjøle i 2 timar inne i omnen, med omnsdøra open.
- Set så kaka i kjøleskap over natta (eller minst 3-4 timar) før servering, utan aluminiumsfolie rundt. Kaka vil då stivne endå meir.
- Skjær rundt kanten med ein skarp kniv og losne kanten forsiktig.
- Fest så kanten igjen, og fjern botnen på kakeforma og bakepapiret ved å halde kanten nokre mm over kakefatet og dra forsiktig bakepapiret til sides.
- Losne så kanten rundt kaka igjen, og fjern den.
Bringebærsaus:
- Plukk ut dei finaste bæra og set dei midt på kaka.
- Ha resten av bæra i ei lita kasserolle saman med sukkeret og safta frå limen.
- Mos bær og sukker saman og la småkoke til alt sukkeret er oppløyst.
- Ha sausen over i ei lita mugge som den er, eller sil den gjennom eit lite dørslag for å fjerne steinane.
- Server kake med saus ved sidan av.
Skrive av Anita
Eg som står bak denne matbloggen heiter Anita, og likar best å stå på kjøkkenet eller på ein fjelltopp her på Sunnmøre. Kjøp gjerne kokeboka mi som kom ut i 2018.