Reklame

Quinoasalat med smak av Marokko

Annonse

quinoa salat

I samarbeid med Helios har eg laga denne friske quinoasalaten med deilige smakar av Marokko. Eg har nytta quinoa som er glutenfritt og mykje meir næringsrikt enn den tradisjonelle couscousen. Kanel, rosiner, mandlar og frisk koriander smakar herleg i lag, oppskrifta finn du under her. Men la meg først introdusere deg for Helios og økologisk mat!


Helios er Norges eldste merkevare for økologisk mat og har det breiaste utvalet av økologisk og biodynamisk dyrka mat og drikke.

Eg blei kjend med Helios og historia deira då eg skreiv oppgåve om økologisk mat våren 2014, og då det blei aktuelt å samarbeide med dei kunne eg svare ja på flekken!

Kjerna i Helios er økologisk kvalitetsmat og verdiane deira er: kvalitet, omtanke, tryggheit og god smak. Helios har tru på at langsiktig arbeid gir rein, ekte og ærleg mat som er bra både for oss, dyra og jorda vår. Ein kan få god smak samtidig som ein tek vare på naturen og oss menneske.

I oppgåva eg skreiv samanlikna eg Norge mot Danmark, og lurte på kva det var danskane hadde skjønt som vi nordmenn ikkje hadde skjønt. I Danmark er dei nemleg verdsmeistrar når det kjem til økologiske produkt, medan vi i Norge ikkje heilt har skjønt verdien av det –før no siste åra. Men no har det skjedd ei endring og vi etterspør mat utan sprøytemiddel og det har blitt mykje enklare å finne økologiske varer i matbutikken enn kva det var for berre fem år sidan.

Dess lenger eg kom i arbeidet med oppgåva mi då i 2014, dess fleire økologiske produkt hamna naturlegvis i handlekorga til heimen. Dette gjaldt også no når vi var ute og reiste i fjor, og då var det fantastisk å kome til Australia der økologisk verkeleg er i vinden. Der var det eit enormt utval av økologiske produkt og nær alle matblad og kokebøker eg kjøpte med meg der i frå hadde fokus på dette. I staden for at økologisk var det rare og sære (slik det ofte har blitt oppfatta i Norge) var økologisk det føretrekne og det naturlege. Så kult om det blir slik her og!

 quinoasalat med smak av marokko

Nokre økologiske omgrep:

 • Økologisk landbruk – landbruk med bruk av husdyrgjødsel/organisk gjødsel og utan sprøytemiddel.
 • Økologisk mat – mat framstilt utan kunstige aroma- og fargestoff og utan bruk av gen-modifiserte-organismar (GMO).
 • GMO – ei levande organisme som har fått endra sitt arvemateriale ved hjelp av moderne gen-teknologi. T.d. slik at ein kan tåle eit sprøytemiddel som tek knekken på ugraset rundt.

 


Økologisk mat er mat produsert på naturen sine premissar, og med velferda til dyra i fokus. Ein nyttar seg av samspelet i naturen og tenkjer at ein er avhengig av at menneske, dyr, planter og jord jobbar saman for ein berekraftig bruk av ressursane våre. 


 

Resultatet av økologisk landbruk blir økologisk mat. I prosessen vert det ikkje nytta kunstig framstilt gjødsel, genmodifiserte planter, kunstige fargestoff eller kjemiske plantevernmiddel. 

Denne måten å produsere på gir naturlege frukt og grønsaker, utan restar av gift og sprøytemiddel, og med sitt eige immunforsvar som vi som forbrukarar kan dra nytte av.

For økologisk korn er det vist til lave verdiar av muggsoppgift, mykotoksinar, som er eit stadig større problem i konvensjonell produksjon. Denne gifta er farleg både for menneske og dyr.

For dyra sin del skal dei ved økologisk produksjon ha økologisk fôr og moglegheit for å røre på seg også utanfor beitesesong. Tilgong til naturleg dagslys og døgnrytme er også viktig.

Økologisk produsert mat skal altså halde same høge standard som konvensjonell mat, men vere laga nesten utan anna innsatsfaktor enn det naturen sjølv kan by på. På denne måten er ideen at ein får reine, gode produkt for oss som er forbrukarar no, og kan levere frå oss ei jord som framleis er dyrkbar for framtidige forbrukarar.

Vil du lese meir om økologisk mat finn du 10 gode grunnar til å velje økologisk på Helios sine nettsider.

quinoasalat

Quinoasalat med smak av Marokko

Denne salaten er fin å servere på eit tapasbord, som ein rett åleine eller som veldig godt tilbehør til feks kylling. Med spanande smakar og friske urter er dette eit lett og godt måltid som er finfint å ha i lunsjboksen dagen etter.

Quinoa er eit «superfrø» som er proppa med næringsstoff og har deilig nøtteaktig smak. Frøet er glutenfritt, og kan erstatte både pasta og ris. Kok gjerne meir quinoa enn du treng og oppbevar det i ei tett boks i kjøleskapet, så kan du bruke det i ein rask salat, eller tilsetje det i deiga når du skal bake.

Dei friske urtene er med på å gjere denne salaten frisk, smakfull og god -men er det på din butikk som på min, så er det ikkje alltid lett å finne friske urter. Koriander er stort sett alltid å finne, men mynte dukkar opp med ujamne mellomrom. Eg har difor laga den både med og utan mynte, og sjølv om det absolutt er best med begge deler funkar den med berre koriander også.

oppskrift salat med quinoa

Til omlag 4 personar treng du:

 • 2,5 dl quinoa
 • 4,5 dl vatn
 • 1 ts kanel
 • 1/2 ts salt
 • 1/2 aubergine
 • 1/2 squash
 • 2-3 ss olivenolje
 • 1 fedd kvitløk
 • Saft frå 1/2 sitron
 • 1-2 dl frisk koriander
 • 1-2 dl frisk mynte
 • 2 avokado
 • 50 g rosiner
 • 1 tomat
 • 1 dl mandlar
 • salt og peppar
quinoa squash aubergine

Slik gjer du:

 1. Skyll quinoane i eit dørslag til det sluttar å skumme.
 2. Ha quinoa, vatn, salt og kanel i ei lita kasserolle og kok opp. La småkoke under lokk i ca 15 min, til frøa har opna seg. Rør rundt med ein gaffel og la dampe av seg litt før du heller over på ein tallerken og let det avkjøle.
 3. Set omnen på 200 grader over- og undervarme.
 4. Del auberginen i tynne halvmånar og squashen  i litt tjukkare skiver.
 5. Pensle med olivenolje på begge sider og legg på ei rist. Strø over litt salt.
 6. Steik i omnen til dei er mjuke og byrjar å bli brende i kantane, ca 20 min.
 7. Ta dei ut, ha dei over i ein bolle.
 8. Press kvitløksfeddet og bland det inn i grønsakene saman med 1 ss olivenolje. La avkjøle.
 9. Rist mandlane i ei tørr, varm steikepanne til dei nesten blir brende. La avkjøle og grovhakk.
 10. Del avokadoane i to, fjern steine og del kjøtet opp i terningar og ta dei ut av skallet med ei spiseskei.
 11. Del tomaten i to, fjern innmaten med ei teskei og del skallet i terningar.
 12. Bland quinoa, sitronsaft og steike grønsaker. Ha over avokado, tomat, koriander, mynte, rosiner og mandlar.
 13. Krydre med salt og peppar, og gjerne ein ekstra skvis sitron på toppen.
quinoa salat med smak av marokko

 


 

Meir om økologisk mat finn du her:

 • Geelmuyden, N. C., (2013) Sannheten på bordet –det du ikke får vite om maten din. Oslo: Cappelen Damm
 • Helios.no
 • Okologisk.no

 

stjerne Dette blogginnlegget er reklame for Helios

Skrive av Anita

Eg som står bak denne matbloggen heiter Anita, og likar best å stå på kjøkkenet eller på ein fjelltopp her på Sunnmøre. Her på bloggen finn du enkle oppskrifter på mat laga frå botnen heime på kjøkkenet vårt.